Медицински Център

logo

02/ 9040900

Запази час

0882 555 111

Гинекологични симптоми, които не трябва да пренебрегваме

Гинекологични симптоми, които не трябва да пренебрегваме

Симптомите като болка ниско в корема, генитални кървене, флуор или установяване на тумороподобно образувание са най-честите гинекологични признаци, изискващи належащо посещение на кабинета по акушерство и гинекология.

Болка

Болката се описва по различен начин спрямо нейната сила, продължителност, време на проява и ирадиация (разпространение). Острата болка например ниско в корема настъпва при състояния с бързо прекъсване на кръвоснабдяването като например руптура (разкъсване) на кръвоносен съд или усукване на структури, по който преминават съдове (торзия).

Тъпата болка е присъща на различни статични състояния, при които анатомичната локализацията на органите е променена. Такива са например пролапсът на матката или вагината. Този вид болка е много типична при разрастване на злокачествен процеси към съседните органи.

Пулсиращата болка е друг вид болка, която е характерна за острите гойни възпалителни заболявания. При тях се развива колекция от възпалителен инфилтрат, който се организира и започва да притиска съседни тъкани и нервни окончания.

Друга характеристика на болката при възпалителни заболявания е паренето. Тя е резултат от дразнещото действие на биологично активните съставки, които се отделят при инфламаторния процес.

По локализация болката от гинекологичен характер обикновено се проявява в долната част на корема, кръста, опашната кост или външните полови органи. Тя може да се провежда по горната сакрална област или над интимните гънки.

Кръвотечение

Гинекологичното кървене може да е от т.нап. спотинг или запаване на бельото до обилно по количество, което да доведе за влошаване на общото състояние. Няколко причина за кървенето са например миомата на матката, жлезистата хиперплазия на еднометриума, полипите на матката или карцинома на гениталните органи.

Много е важно да се изтъкне фактът, че гениталното кървене по време на менопаузата е без съмнение патологично състояние и изисква лекарско внимание.

Тумор

Тумор най-общо означава обем заемащ процес, което може да бъде резултат от възпалително или пролиферативно заболяване. Например при заболяване от възпалително естество на външните полови органи тъканите се инфилтрират с клетки на възпалението.

При злокачествените туморни процеси непрекъснатата и неконтролирана клетъчна пролиферация води до инфилтрация и метастазиране на основното заболяване.

Флуор

Флуорът е всяко генитално течение, различно от кървене. Най-честата причина за гениталното течение са инфекциите. Обичайното генитално течение не зацапва бельото и има белезникав цвят. То е около 0,3-0,6 грама и с кисела реакция. Това се променя при развитие на възпаление. Променя се цвета, флуорът става обилен по количество, а киселинността намалява.

Невъзпалитените причини за гениталното течение също са възможни като например промяна в хормоналните статус като при овулация или бременност, травми, тумори, извършването на различни оперативни или диагностични намеси или общото или локално приложение на антибиотици. Всичко това нарушава микрофлората на вагината.

Източник Пулс.бг