Медицински Център

logo

02/ 9040900

Запази час

0882 555 111

Ендометриоза какво представлява?

Ендометриоза е заболяване-загадка, което засяга момичетата и жени в полодоносна възраст. (Част първа)

Името и произхожда от „еднометриум“ – тъканта, покриваща вътрешността на матката, която се изгражда всеки месец и се изхвърля през времето на менструалния цикъл. При ендометриоза ендометриални се откриват на места извън матката, в други части на тялото. На тези места ендометриалната тъкан  образува т. нар. „възли“, „тумори“, „импланти“ или „разраствания“.  Тези разраствания могат да причинят болки, безплодие или други проблеми.

Най-честото разположение на ендометриалните прораствания е в коремната кухина – включително яйчниците, маточните тръби, връзките, поддържащи матката, в областта между влагалището и ректума, външната повърхност на матката и покривната тъкан на тазовата кухина. Понякога разраствания се откриват и в белези от хирургични операции, по тънките черва или в ректума, на пикочният мехур, влагалището, шийката на матката и външните полови органи. Ендометриални прораствания са намирани също така и извън коремната кухина – в белият дроб, ръката, бедрото или на други места, но това не е толкова често срещано.

Макар и рядко, ендометриозата може да се превърне в злокачествена. Последните проучвания показват, че жени и момичета с ендометриоза са изложени на повишен риск от развитие  на карцином, особено на яйчника и гърдата, както и на Ходжкинов лимфом. Поради това, както и поради деструктивните последствия от ендометриозата, жените и момичетата се насърчават да не пренебрегват симптомите.

Както лигавицата на матката, така и ендометиалните прораствания отговарят на хормоналните стимули през времето на менструалния цикъл. Тъканите се разрастват всеки месец, разпадат се и това причинява кръвотечение. За разлика от маточната лигавица обаче, ендометиалните тъкани извън матка не могат да се изхвърлят извън тялото. В резултат настъпват вътрешни кръвоизливи, разпадане на кръста и тъканите от прорастванията, възпаление на околните тъкани и образуване на цикатрикси. В зависимост от локализацията на ендометриозата могат да настъпят и други усложнения – разкъсване на ендометриозното огнище и разпространение на ендометриозата в нови области, образуване на адхезии (сраствания), червени или запушваният (когато прорастванията са вътре или в близост до червата), нарушаване функцията на пикочният мехур (когато прорастванията са върху или във вътрешността на пикочния мехур), както и други проблеми. С времето симптомите се влошават, като при някой случай се редуват болезнени цикли с ремисия и  последващо влошаване.

Симптоми

Най-честите симптоми на ендометриозата са боклките преди и по време менструация (най-често по-силно от „нормалните“  присвивания), болка по време и след полов контакт, безплодие и тежки кръвотечения. Наблюдават се и други симптоми : умора, болезнена дефекация по време на менструация, боли в корема, болки в долната част на гърба, диария и/или запек и други чревни смущения. Безплодието засяга 30 -40 % от жените и е честа последица с прогресирането на болестта.

Силата и честотата на болките не са задължително свързани с разпространението и големината на разрастванията. Установено е, че малки разраствания (наречени „петихиални“) са по-активни в производството на простагладини, което би могло да обясни значителните симптоми, съпровождащи често малките импланти. Простагландините са вещества, произведени в тялото, участват в различни процеси и могат да предизвикат много от симптомите на ендометриозата.