Медицински Център

logo

02/ 9040900

Запази час

0882 555 111

Ендометриоза теория за развитието й

Ендометриоза теория за развитието й

Причината за развитие на ендометриозата все още не е известна, но се работи върху няколко теории.  Една от тях е теорията за ретроградната менструация или транстубална миграция – по време на менструацията част от менстуалната тъкан се излива  обратно през маточните тръби, имплантира се в коремната кухина и пораства. Някой специалисти считат, че в известна степен ретроградно изтичане менстуалната тъкан съществува при всички жени, но имунни и/или хормонални нарушения при жените, страдащи  ендометриозата, създават възможност за имплантиране  и прорастване. Друга теория предполага, че ендометриалната тъкан се разнася от матката, чрез кръвния и лимфния ток. Генетичната теория смята, че същества фактори за фамилно предразположение за развитието на  ендометриозата. Нови изследвания на Асоциацията по ендометриоза установяват, че токсини от околната среда като диоксин и др., които действат в тялото подобно на хормони и нарушават имунната система, причиняват ендометриоза у животни.

Друга теория предполага, че остатъци от тъкани от ембрионалния период на жената могат по-късно да се развият в ендометриоза или че някой тъкани при възрастните запазват способността си от ембрионалния период да се трансформират в репродуктивна  тъкан при определени обстоятелства. Хирургични трансплантации също се посочват като причина в случаите когато ендометриоза се открива в белезите след коремна операция, въпреки че това може да се наблюдава и в случаите, когато вероятността за случайна директна имплантация е нищожна.

Диагноза

Диагнозата на ендометриозата се считат за несигурни докато не се докаже с лапароскопия. Лапароскопията е хирургическа процедура, която се извършва под анестезия. За по-добра видимост на органите коремът на пациентката се раздува с въглероден двуокис и лапароскопът (тръба с лампичка) се вкарва през много тесен отвор на коремната стена. Посредством придвижване на лапароскопа в корема хирурга проверява състоянието на органите и при внимателно оглеждане може да установи ендометриалните импланти.

Често лекаря може да открие ендометриалните импланти при палпация (метод за прегледане на тозовата кухина с ръце) при налични симптоми за  ендометриоза, но в медицинската литература се посочва, че лечението на това заболяване без точно потвърждение на диагнозата не се счита за добра практика (например ракът на яйчника понякога дава същите оплаквания  като ендометриозата  ).  Чрез         лапароскопията се установява местоположението, степента на развитие и размера на разрастване и се дава възможност на лекаря и пациентката да изберат подходящо решение в дългосрочен план по отношение на лечение и бременност.

Вижте още :