Медицински Център

logo

02/ 9040900

Запази час

0882 555 111

Конизация на маточната шийка

Конизация на маточната шийка

Конизация на маточната шийка

„Конизация” наричаме изрязването на късче с форма на конус.

При конизация на маточната шийка изрязваме конус, чиято основа представлява окръжност, описана около канала на шийката. Височина на конуса е самият канал (от 1/3 до 2/3 от него, обикновено около 1/2).

Конизацията на маточната шийка се използва едновременно за диагноза и лечение. Най-често правим конизация, за да отхвърлим или потвърдим развитието на предракови изменения в маточната шийка. Премахвайки конуса, който съдържа в себе си измененията, в повечето случаи постигаме и пълно излекуване.

До предложение за конизация на маточната шийка не се стига изведнъж, без никакви предварителни изследвания. В общия случай, ходът на събитията е следният:

  • Открива се видимо с просто око изменение на маточната шийка или пък профилактичната цитонамазка установява присъствие на нетипични клетки.
  • Прави се преглед с оптическия прибор колпоскоп.
  • Ако по време на колпоскопския преглед се попадне на подозрителни участъци по маточната шийка, тези участъци се отстраняват със специален инструмент и се изпращат за обработка и изследване. Това изследване се нарича „биопсия”.
  • Ако така изследваните участъци от маточната шийка са носители на изменения, характерни за предраково или ранно раково заболяване, можем да прибегнем до конизация.

Що за операция е конизацията?

Конизацията се извършва през влагалището, т.е. тя не оставя след себе си белези по тялото. Изрязаното от маточната шийка конусче се изпраща за изследване. Празното място, останало след изрязване на конусчето, се покрива с пластично-хирургичен шев. След 2-3 месеца става трудно да се познае, че маточната шийка е била оперирана.

Конизацията не причинява болки, защото се прави след пълно обезболяване – било чрез краткотрайна обща анестезия (приспиване), било чрез инжектиране на обезболяващо лекарство в областта на кръста, при което тазът, половите органи и долните крайници временно стават безчувствени (спинална анестезия, епидурална анестезия). През първите часове след операцията също се прилагат подходящи обезболяващи средства. Съвременната медицина е в състояние напълно да премахне болката по време на операция и след нея!

Самото изрязване може да се извърши с обикновен скалпел, с електронож или с лазерен лъч. Доброто възстановяване на маточната шийка не зависи толкова от използвания метод, колкото от сръчността на оператора и опита, който е придобил в използването на избрания от него инструмент.

Алтернатива на описаните средства за изрязване е приложението на специална метална бримка, по която протича електрически ток. Тази процедура е известна като LLETZ или LEEP. Тя има своите плюсове и минуси. Плюсове са лесното и безследно заздравяване, както и минималната травма, нанесена на маточната шийка. Минус може да се окаже невинаги достатъчният обем отстранена тъкан. Процедурата LLETZ (LEEP) трябва да бъде предложена и изпълнена от опитен гинеколог, постигнал максимално пълна предварителна представа за обема на измененията, които се е наел да отстрани.

Подготовка за конизация.

  • На пациентката се предоставя цялостна информация за предстоящата операция и тя се подлага на нея само след подписване на декларация за информирано съгласие.
  • В деня преди конизацията се прави клизма или се изпива лекарство, предизвикващо почистване на червата.
  • 6-8 часа преди операцията пациентката не приема храна и течности.

Какво е добре да се знае?

Престоят в болница след конизация на маточната шийка е 2 дни.
Около седмица след конизацията може да има оскъдно до умерено кървене или течение от влагалището. Препоръчва се използване на дамски превръзки, но не и на тампони. Тампони не се употребяват в рамките на 1 месец след конизация, включително по време на менструация.

За период от 4-6 седмици след конизация не се препоръчва полов живот.

Един месец след конизация на маточната шийка се извършва контролен гинекологичен преглед.

Възможни усложнения

Рисковете от усложнения по време на конизация на маточната шийка са минимални.

В първите часове след конизация може да се появи по-обилно кървене. Понякога това налага приложение на кръвоспиращи средства и мерки.

В редки случаи каналът на маточната шийка се стеснява след конизация и това предизвиква болезнени менструации. Ако се налага, може да се прибегне до инструментално разширяване на канала с обща упойка.

Добре изпълнената от оператора конизация на маточната шийка не би трябвало да се отрази на способността на жената да забременее и да износи бременност. Понякога конизираната шийка е така втвърдена от процесите на заздравяване, че първото раждане след конизация може да бъде затруднено.

Какво правим след конизация на маточната шийка?

Ако в резултат на конизацията се установи, че липсват тежки предракови изменения, контактите на жената с гинеколога й са идентични с тези на здрава жена – профилактични прегледи веднъж на 1-2 години.

Ако са били налице тежки предракови изменения, които са отстранени до здрава тъкан, добре е жената да посещава гинеколог малко по-често (на 6-12 месеца), поне през първите две години след конизацията.

Ако измененията не са отстранени до здрава тъкан или ако е открита начална форма на рак, жената и гинекологът обсъждат по-нататъшните мерки, които се налага да бъдат предприети.

Правилно запланувана и правилно изпълнена, конизацията на маточната шийка е важна и необходима операция. Резултатът от изследването на отстранения конус често е единствения достоверен признак за това дали в организма съществуват предракови изменения и дали те продължават да съществуват след извършването на конизация.

Вижте също така и Конизации на маточната шийка и пластики на маточната шийка

Източник мама, татко и аз