Медицински Център

logo

02/ 9040900

Запази час

0882 555 111

Хормонално зависим рак на гърдата и вагинални атрофии

Хормонално зависим рак на гърдата и вагинални атрофии

Лазерно лечение

 

Често се говори за коварната болест рак на гърдата и за това колко са важни превантивните прегледи при здрави жени, така че болестта да бъде диагностицирана на време и лекувана ефективно. Според последните статистики, долната възрастова граница на борещите се с болестта пада всяка година. Днес има дори 30-35 годишни жени с тази диагноза. Много малко обаче се говори за това какво се случва с организма на жената, която вече се лекува от болестта. Д-р Пламен Димов, акушер-гинеколог, специалист по вагинална хирургия и слингови операции (операции за инконтиненция на урина), лапароскопия, хистероскопия, разказва за последствията от медикаментозното лечение след операция по повод рак на гърдата.

 

Естрогенът и атрофията на влагалището


Медикаментозната терапия срещу хормонално зависимия рак на гърдата често трае поне 5 години. „Един от сериозните проблеми, който се наблюдава при жените, подложени на терапията, е силното потискане на естрогенната секреция – търсене ефект с цел избягване на рецидиви. Но това от своя страна причинява атрофия на влагалищната лигавица.  Оттук и до десцензус (спадане на влагалищет). Този безцензус води най-често до мобилизация на уретрата със симптоми на стрес инконтиненция (незадържане) на урина. Всичко това нарушава много качеството на живота на тези жени, което много често води дори до леки или умерени степени на депресия“, казва д-р Пламен Димов.

 

 

Анатомия на болестта


При приемането на антиестрогени, използвани за лечението на хормонално зависим рак на гърдата, силно се намалява отделянето на естроген в организма. Този хормонален дефицит намалява кръвоснабдяването, като причинява силно изтъняване на лигавицата на влагалището и спира секретирането на ендоцервикалните жлези и жлезите, свързани с лубрикацията на влагалището (овлажняването). Резултатът е загуба на колаген във влагалището, понижена хидратация и постепенно понижаване на еластичността и сочността на вагиналната лигавица. Всичко това рефлектира върху качеството на сексуалния живот. Влагалището на жената става много ранимо и болезнено при полови снушения.  Усеща се сухота, парене и болка.
Д-р Пламен Димов допълва, че ниският синтез на естроген в организма води до липсата на гликоген (той се синтезира при наличието на естрогени в кръвта). Това е причина за намаляване на естествената продукция на лактобацилите във влагалището. Лактобацилите са бактериите, които се грижат  за киселинното Ph на влагалището. То от своя страна се грижи за ежедневната самоочистваща и предпазваща функция на влагалището. Тоест тази му функция се нарушава и се получават дисбактериози. Дисбактериозите са причина за развитието на бактериални вагинози и/или вагинални микози (гъбични инфекции).

 

 

Симптоми на вагиналната атрофия


Симптомите при вагилната атрофия се изразяват в чувство за парене, сърбеж, най-изразена е болката при полов контакт във връзка с липсата на адекватно овлажняване на лигавицата. Понякога се стига дори до разраняване и кръвотечение.

 

 

Лечението с лазер CO2REIntima


Вече има иновативен метод за ефективно повлияване на симптомите при вагиналните атрофии. Лечението е лазерно и се извършва с апарата CO2REIntima на световния лидер в производството на лазери – Candela. Лазерът работи с топлинна лазерна енергия, която възстановява кръвоснабдяването на влагалището, то се удебелява и възвръща своята сочност и способност за самоочистване. Това води до подобряване на сексуалния комфорт. „Лазерът CO2REIntima също така има изключително добро въздействие върху новообразуването на колаген във влагалищната мукоза, което води до задържане на водни молекули и създава условя за по-голяма сочност и еластичност на влагалището“, казва д-р Пламен Димов. Лечението с лазера допринася много за това да разцъфне отново сексуалността  на жените, които се лекуват от хормонално зависим рак на гърдата.
Лечението с лазера е безболезнено. Много жени дори споделят, че процедурата е приятна. Тя трае около 10 минути и се усеща като гинекологичен преглед. Необходими са 3 процедури, веднъж месечно, за постигане на желания ефект – намаляване и дори изчезване на симптомите на вагинална атрофия.