Медицински Център

logo

02/ 9040900

Запази час

0882 555 111

Статични заболявания на женските полови органи

Статични заболявания на женските полови органи

Десцензусът е всяка промяна в положението на гениталиите, при която част от вътрешния генитален апарат стига до входа на влагалището. Пролапс означава изпадането на вътрешните гениталии пред вулвата.

Понякога, при малки разкъсвания на перинеума (най-вече при раждания), се наблюдават издувания на долната част на предната влагалищна стена. В зависимост от степента на издуване говорим за десцензус или пролапс на предната влагалищна стена. Когато сме имали разкъсвания на перинеума и едновременно с това недобро зарастване, обхващащи задната влагалищна стена, се наблюдава десцензус или пролапс на задна влагалищна стена.

За смъкване на матката се говори, когато при напън или натиск на дъното ѝ, тя достига до входа на влагалището. За частичен пролапс на матката говорим, когато шийката се намира пред вулвата. За пълен пролапс на матката става въпрос, когато цялата матка се намира пред вулвата. Тоталният пролапс се наблюдава много по-рядко от частичния.

Общоприето е, че най-важният етиологичен фактор, довеждащ до десцензус или пролапс, е увреждането на удържащия и/или поддържащия апарат на матката.

Пролапс се наблюдава у 95% при раждали жени и само 5% при нераждали. Основна роля при статичните заболявания играе раждането, тъй като то неминуемо нарушава функционалното или анатомичното състояние на връзките на матката, които от своя страна могат да бъдат преразтегнати, а в някои случай – частично разкъсани. Разкъсванията по време на раждането на влагалищната стена и перинеума също играят важна роля за възникването на десцензус или пролапс.

Десцензусът и пролапсът се наблюдават много по-рядко у жени родили с цезарово сечение, което още веднъж подчертава основната роля на родовия травматизъм.

Разбира се, не без значение е затлъстяването и тежкият физически труд. Значение има и напъването при ходене по голяма нужда, особено при хроничен запек.

Какви са основните симптоми на тези статични заболявания?

Жените с пролапс и десцензус се оплакват от болки в кръста, по-силни в право положение и при ходене. Има тежест в корема и дърпане надолу. Към тези симптоми се присъединяват и микционните оплаквания (микция – уриниране). Честото уриниране, изпускането на урина при смях или кашлица, затрудненото уриниране или невъзможност за уриниране, също са често срещани симптоми.

Диагноза

Диагнозата обикновено не представлява трудност. В по-недемонстративните случаи десцензус може да се докаже при кашлица или напън.

Основен начин за избягване на тези заболявания е тяхната профилактика. На първо място много прецизно трябва да се реши въпросът с раждането. Всяко раждане трябва да бъде съобразено с анатомията и физиологията на пациентката. Трябва да се избягват честите напълнявания и отслабвания. Лечението на тези заболявания най-често е оперативно, след консултация с гинеколог. При много възрастни пациентки или при противопоказания, оперативното лечение се заменя с поставянето на песар (вагинален пръстен).

Жената е прекрасно същество и винаги трябва да избира точната работа, която ѝ приляга. Тежкият физически труд трябва да бъде предоставен на мъжкия пол. Здравословният начин на живот и физическата активност ще допринесат, както за вашата красота, така и за избягването на тези неживотозастрашаващи, но достатъчно неприятни заболявания.

Слингови опреции

Д-р Димов извършва слинговата операция по метода на RAZ, при който със специално платно се повдига през влагалището уретралния ъгъл и се фиксира към предната коремна стена. При тази операция е доказано, че рецидивите (възстановяване на болестните симптоми)  са най-редки.

В България, единствено д-р Димов извършва TVT-S със слинг SOLYX на BOSTON SCIENTIFICS. При този метод се наблюдават изключително добри резултати и много нисък процент на рецидиви и усложнения. :