Медицински Център

logo

02/ 9040900

Запази час

0882 555 111

Хистероскопия

Хистероскопията е минимално инвазивна операция представляваща директен оглед на кухината на матката с помощта на Хистероскоп – инструмент, съчетаващ оптична система и осветително тяло. Използва се като диагностично средство и хирургичен метод, позволяващ извършването на редица гинекологични операции. Терминът „хистероскопия” произлиза от сливането на две старогръцки думи „Histeros” (матка) и „scopeo” (да се види) и се отнася до „пряка визуална проверка на маточната кухина”.

 

Хистероскопията позволява на доктора да разгледа вътрешността на матката. Хистероскопът се въвежда внимателно през вагината и шийката в матката. По време на процедурата операторът може да вземе биопсия – малко парченце от тъканта за изследване.

Хистероскопията се използва за откриване на причината за симптоми като: необичайно кръвотечение, проблеми със забременяването и износване на плода и други гинекологични заболявания.

Хистероскопията също може да бъде използвана за лекуване на определени състояния. Използвайки микроинструменти, които преминават през хистероскопа, прави възможно отстраняването на полипи, стари сраствания, а също и премахването на вътрематочна спирала, която не може да бъде отстранена по стандартния начин или е счупена.

Друга възможност е полипите или счупената спирала да се отстранят с остъргващ инструмент (наречен кюрета), т.е кюртажът може да бъде алтернатива на хистероскопията, но там няма никаква видимост и процесът е „на сляпо“. В много случаи хистероскопията е най-добрият начин за диагностициране или третиране на проблема. За разлика от други изследвания, това позволява на лекаря да види в детайли направо във вътрешността на матката.

Процедурата

      • Хистероскопията най-често се извършва в един ден, без нощен престой или пациентката прекарва в клиниката само нощта след нея. Процедурата обикновено отнема около 20-30 минути. Когато хистероскопията е изключително диагностична и не е планирано никакво манипулиране, може да бъде направена под местна упойка, с инжекция, поставена в шийката на матката.

В други случаи, ако е необходимо осъществяването на манипулации, хистероскопията се извършва под обща анастезия. Това означава, че пациентката ще е заспала по време на процедурата и няма да усеща никаква болка.

Решение за хистероскопия

    • Хистероскопията е рутинна и обикновено безопасна процедура. За повечето жени ползите относно уточняването на диагнозата или бързо и ефективно третиране, са много по-големи, отколкото каквито и да е неудобства. Преди да вземете решение и да дадете своето съгласие за извършване или не на хистероскопия, трябва да бъдете уведомени за възможните странични ефекти от процедурата и риска от усложнения. Решението, както и цялостния план на вашето лечение, ще вземем съвместно – това е нашата основна философия.

Вагиналната хистеректомия

        • Вагиналната хистеректомия или отстраняването на матката по изцяло влагалищен път е една изключително елегантна и същевременно сложна за изпълнение влагалищна операция, която в последните 15 години се налага в цял свят като метод, чрез който без никакви разрези на кожата се постига тоталната екстирпация на болестният процес съсредоточен в маточното тяло и/или маточната шийка. При тази операция точно,  по обратен ред на коректната хистеректомия последователно се захващат и прерязват връзки, съдове и мускулни снопове и се възстановява целостта на коремната кухина и влагалището. В последните години, по данни от последният световен конгрес на FIGO (световната организация на гинеколозите), състоял се във Ванкувър (Канада) през месец октомври 2015г. Страни като например Франция до 68% от всички хистеректомии се извършват по вагинален път. По този начин пациентките се възстановяват много по-бързо и, поради липсата на кожни разрези и в някой клиники в USA даже се изписват същият ден. При вагиналната хистеректомия най-добрите вагинални хирурзи успяват да премахнат дори и яйчниците и маточните тръби по вагинален път.